Autor Wątek: Warsztaty DEKOMPRESJA - edycja III  (Przeczytany 855 razy)

Offline jackdiver

  • Kadra
  • *****
  • Wiadomości: 462
    • Zobacz profil
    • Moana-sub
Odp: Warsztaty DEKOMPRESJA - edycja III
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Listopad 2016, 17:00:27 »
Możesz rozwinąć o tym odwodnieniu? Jak to sprawdzić?
Na temat roli wody w organizmie jest sporo w necie.
Przykad tutaj http://alergia.org.pl/pacjent/profilaktyka/profilaktyka.htm
Generalnie brak wody to większa gęstość płynów ustrojowych a co za tym idzie wolniejszy przebieg różnych procesów fizjologicznych.
Wzrastająca gęstość płynów a szczególnie krwi to upośledzenie perfuzji będącej ważnym elementem transportu gazu w organiźmie człowieka.
Objawów odwodnienia może być wiele a jednym z nich może być zmniejszona produkcję moczu, który staje się gęstszy oraz przybiera ciemniejszą barwę ale jeszcze o innych objawach przeczytaj  tutaj http://bonavita.pl/odwodnienie-organizmu-objawy-przyczyny-skutki-i-leczenie
Pozdrawiam i miłej lektury życzę
Jacek  8)


« Ostatnia zmiana: 24 Listopad 2016, 18:20:26 wysłana przez jackdiver »
Jacek Zachara, instruktor nurkowania CMAS, PADI i SSI nurek full TMX, szkolenia, wyprawy nurkowe do Egiptu, Chorwacji i na Maltę , pełny serwis sprzętu nurkowego , przedstawiciel firmy OxyCheq, tel 694727188 www.moana-sub.com.pl

Offline Dan

  • Zarejestrowani użytkownicy
  • *
  • Wiadomości: 150
    • Zobacz profil
Odp: Warsztaty DEKOMPRESJA - edycja III
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Listopad 2016, 20:17:36 »
podłączę się do tematu gdyż jest niezwykle istotny i to nie tylko w kwestii nurkowania.

jakieś dwa lata temu zgłębiając kwestię dotyczącą "zakwaszenia" organizmu nabyłem przy okazji pehametr lub jak kto woli papierki lakmusowe o dość dokładnej skali (5,6-8,0 pH)- od tamtej pory pojęcie "wody do picia" zmieniło sens i diametralnie zawęziło spektrum "cieczy" jakie można pić.
 Otóż co się okazało:
1. Zbadałem pehametrem wodę z kranu w różnych częściach naszego miasta Krk: wszędzie woda miała odczyn mocno kwasowy: 5,6 - po zagotowaniu 5,9 pH
2. Zbadałem wodę z własnej studni, która usytuowana jest u podnóża góry 1,5 km od najbliższych zabudowań- odczyn wody: 5,9 pH - ta sama woda pobrana za systemem filtrów gdzie są między innymi dwa kosze węglowe- odczyn: 5,6 pH
3. Sprawdziłem butelki mineralnych wód do picia sprzedawanych w sklepach ( około 15 producentów,nie chce tutaj wymieniać marek, ale chyba nikogo nie pominąłem.
 Moim cel  było znaleźć wodę, która nie jest gazowana, ma neutralny smak i zasadowe pH. Miała się nadawać do gotowania potraw i codziennej diety.

Co się okazało:

Praktycznie żadna woda butelkowana nie miała wyższego odczynu niż 6,2 pH, jedynie Nałęczowianka (niegazowana!) miała wynik zbliżony do 6,5 pH + ( jasno zielony na skali) - co ciekawe, w niektórych partiach butelek Nałęczowianki odczyn był między 6,2-6,5 pH.
Uwaga : woda Żywiec miała odczyn 5,6 pH..

Natomiast jeżeli chodzi o wody mineralne wysoko zmineralizowane, polecam: Muszynianka, Piwniczanka, Muszyna, Kryniczanka - wszystkie te wody miały odczyn na poziomie 7,4- 8,0 pH

Dlaczego jest ważne pH tego co pijemy, a w konsekwencji odczyn naszych płynów ustrojowych? - polecam krótką wzmiankę z wikipedii:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Otto_Heinrich_Warburg

Jednym zdaniem: facet 100 lat temu udowodnił, za co dostał Nobla, że w środowisku zasadowym( 7,38 pH) komórki nowotworowe nie mogą się rozwijać!- 100 lat temu... dużo zdrowia dla tych co dzisiaj poddają się chemioterapii...  temat rzeka!

Podsumowując, zanim sięgniesz po szklankę wody zastanów się czy gasząc pragnienie nie zatruwasz się każdego dnia?!

Dobra woda i dieta + odpowiednie natlenienie organizmu to podstawa zdrowia.

Pamiętam jak Pan dr Krzyżak na swoich wykładach podkreślał jak ważne jest dobre nawodnienie organizmu przed nurkowaniem dekompresyjnym. Osobiście miałem zawsze problem z piciem wody przed gdyż po 1h nurkowania zawszę odczuwałem parcie na pęcherz, kwestię w końcu rozwiązałem zakładając do suchego p-valve, który uratował mnie na kursie technical cave gdzie przy nurkach 140 min + bywało, że lałem do wody z 4 - 5 razy..., całe szczęście że tylko ja miałem pvalve bo by szczypało w oczy w tej jaskini:D

Dobrze Wypić przed nurkiem to podstawa:)

PS. czy ktoś z was kiedykolwiek źle się czuł po dobrze wykonanej dekompresji przy użyciu tlenu( 90-100%02)?
 Bo ja zawsze wychodzę z wody jak nowo narodzony o ile nie mam lekkiej hipotermii:)



Pozdrawiam


« Ostatnia zmiana: 25 Listopad 2016, 20:27:00 wysłana przez Dan »
"Wyobraźnia jest wszystkim. Stanowi zapowiedź nadchodzących atrakcji życia" A. Einstein

Offline lukasz

  • Zarejestrowani użytkownicy
  • *
  • Wiadomości: 7
    • Zobacz profil
  • Stopień nurkowy: brak
Odp: Warsztaty DEKOMPRESJA - edycja III
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Listopad 2016, 23:00:46 »
Dzięki za obszerne wyjaśnienia :-) O odczynie wody nie zdawałem sobie sprawy że to takie istotne.

Offline jacuzz

  • Zarejestrowani użytkownicy
  • *
  • Wiadomości: 65
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
  • Stopień nurkowy: P3
Odp: Warsztaty DEKOMPRESJA - edycja III
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Listopad 2016, 00:32:11 »
Naturalna woda mineralna typu szczawa zawiera kwas węglowy (rozpuszczony CO2) czyli ma naturalnie odczyn kwasowy (poniżej 7).
Woda kranowa jest najczęściej chlorowana zawiera chloryny i wykazuje również odczyn kwasowy. Kwaśna woda może być przechowywana dłuższy czas również w warunkach tropikalnych bez zagrożenia, że rozwiną się w niej szkodliwe mikroorganizmy.
Kwas węglowy i podchlorawy można usunąć z wody gotując ją. Tyle. ;)